Urkukonsertti 2

Haapajärven Kristuksen kirkastumisen kirkko

Modernismia ja myöhäisromantiikan kaikuja 1900 - 2000 -luvuilta, sävellajeista kohti uutta musiikin kieltä. Schönberg - Heininen - Ligeti - Dupré

Pekka Piironen, urut. Vapaa pääsy.

Kahdessa noin tunnin mittaisessa konsertissa on parin tutun sävellyksen lisäksi harvoin ja todella harvoin esitettyjä urkuteoksia. Musiikin historiassa matkataan modaalisuudesta sävellajien vakiintumiseen ja edelleen niistä irtautumiseen.

Toinen konsertti sisältää modernismia, avant-gardea ja myöhäisromantiikkaa. Modernismin arkkihahmon Arnold Schönbergin ainoa teos uruille "Variations on a recitative", "Muunnelmat resitatiivista", on nykyään perin harvinainen konserttiohjelmissa. Niin ikään harvinaista kuultavaa on suomalaisen modernismin "grand old man" Paavo Heinisen urkusarjan "Kotikoulukirkko" osa "...Dies irae dolorosa", kuten myös unkarilaisen avantgardistin György Ligetin toinen urkuetydi "Coulée", "vyöry". Ranskalaisen urkuperinteen ytimessä ollaan Marcel Duprén, ekspressionismia kohti tähynneen myöhäisromantikon, toisessa urkusinfoniassa.