Urkukonsertti 1

Haapajärven Kristuksen kirkastumisen kirkko

1600-1700 -lukujen Keski- ja Pohjois-Saksa, moodeista kohti sävellajeja. Weckmann - Bach

Pekka Piironen, urut. Vapaa pääsy.

Kahdessa noin tunnin mittaisessa konsertissa on parin tutun sävellyksen lisäksi harvoin ja todella harvoin esitettyjä urkuteoksia. Musiikin historiassa matkataan modaalisuudesta sävellajien vakiintumiseen ja edelleen niistä irtautumiseen.

Ensimmäisessä konsertissa kuljetaan varhaisen 1600-luvun moodien värittämästä maailmasta kohti sävellajeja. Moodit ovat gregoriaanisessa laulussa käytettyjä asteikkoja, joihin mm. vanhimmat virsisävelmät perustuvat. Matthias Weckmannin peräti puolituntisen koraalipartitan jälkeen ohjelmassa on J.S. Bachin triosonaatti c-molli sekä Toccata ja fuuga F-duuri. Toinen urkukonsertti, modernismia ja myöhäisromantiikan kaikuja 1900 - 2000 -luvuilta, on to 13.8. klo 18.